Sokowirówka wysokoobrotowa

0
87

Soki – nektar bogów. Co prawda nie wiadomo czy w tym powiedzeniu naprawdę chodziło o soki, ale miło by było.

Soki nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe. Zawierają one wiele witamin i składników odżywczych. Jednak najpierw trzeba je zrobić.

Ale czym?

Pomoże nam w tym sokowirówka wysokoobrotowa.

Czym sokowirówka różni się od wyciskarki oraz jak wybrać dobrą sokowirówkę?

Sprawdźcie.

sokowirówka wysokoobrotowa - sokinadziendobry.pl
Jaki jest mechanizm działania sokowirówki? Co różni sokowirówkę od wyciskarki?

Jak działa sokowirówka?

Sokowirówka rozdrabnia owoce i warzywa przy użyciu ostrzy, a następnie z tej owocowo – warzywnej masy uzyskuje ona sok. Dzieje się tak poprzez dociskanie masy do sitka siłą działającą w urządzeniu.

Jaka jest różnica między sokowirówką, a wyciskarką?

Sokowirówka sieka i ściera bardzo drobno owoce i warzywa do konsystencji kojarzącej się z musem owocowym. Wysokie obroty silnika urządzenia sprawiają, że masa dociskana jest do sitka i następuje wypływanie soku. Sok wypływa do jednego zbiornika, a odciśnięta z soku papka, czyli odpady, do drugiego.

Wyciskarki wolnoobrotowe, jak sama wskazuje, działają na wolnych obrotach. Nie rozdrabniają one warzyw i owoców, a miażdżą je przy użyciu specjalnego wałka. Wyciskarki nie posiadają ostrzy.

Nie istnieje coś takiego jak wyciskarka szybkoobrotowa czy sokowirówka wolnoobrotowa.

Nazwy te są wynikiem pomyłki. Istnieją jedynie wyciskarki wolnoobrotowe oraz sokowirówki wysokoobrotowe, zwane również szybkoobrotowymi.

Na co zwrócić uwagę kupując sokowirówkę?

Gdy wybieramy sokowirówkę musimy kierować się kilkoma aspektami. Od dokonanego przez nas wyboru zależy czy w późniejszym czasie będziemy zadowoleni z wybranego przez nas urządzenia.

Kupując sokowirówkę wysokoobrotową musimy zwrócić uwagę na:

  • moc sokowirówki – do składników miękkich wystarczy moc na poziomie 400 W, do twardych owoców i warzyw zalecany jest sprzęt o mocy minimalnej 700 W,
  • z czego zrobiono sokowirówkę – najczęściej mamy wybór między plastikiem, a stalą nierdzewną, jednak popularny staje się również materiał zwany tritanem,
  • sitko – najskuteczniejsze i najtrwalsze są sitka zrobione ze stali nierdzewnej,
  • ostrza – najłatwiej spotykanym rodzajem ostrzy są ostrza centryczne,
  • pojemność zbiorników – może wynosić od 0,5l do 3,5l,
  • wielkość otworu na owoce i warzywa – od jego rozmiarów zależy to czy będziemy mogli robić sok z całych owoców, czy z tych już pokrojonych na mniejsze części,
  • głośność – a raczej hałas emitowany przez sokowirówkę w trakcie pracy, niestety zazwyczaj z większą mocą urządzenia wiąże się większy hałas,
  • czyszczenie – wybrane sokowirówki można czyścić w zmywarce lub też posiadają funkcję dodatkową w postaci czyszczenia wstępnego zwanej również autoclean,
  • prędkość obrotów – niektóre sokowirówki pozwalają na dostosowanie prędkości obrotów do owoców i warzyw z jakich chcemy robić sok.

Dobrej jakości sokowirówka powinna posiadać również zabezpieczenie przed przegrzaniem się urządzenia w czasie pracy. Oznacza to, że jeśli silnik sokowirówki przekroczy optymalną temperaturę to urządzenia samoistnie się wyłączy i zezwoli na ponowne użycie dopiero po ostygnięciu i obniżeniu temperatury wewnątrz sokowirówki.

sokowirówka wysokoobrotowa - sokinadziendobry.pl
Sokowirówka jako element urządzenia wielofunkcyjnego. Z jakimi urządzeniami łączona jest sokowirówka?

Jakie urządzenia z sokowirówką możemy spotkać?

Sokowirówki jako samodzielne urządzenia to żadna nowość. Jednak na rynku dostępnych jest coraz więcej urządzeń łączących w sobie kilka funkcji, w których sokowirówka to tylko jedna z opcji.

Do urządzeń wielofunkcyjnych tego typu zaliczyć możemy:

  • sokowirówka i blender,
  • sokowirówka i wyciskarka,
  • sokowirówka i malakser,
  • sokowirówka i wyciskarka do cytrusów,
  • sokowirówka i mikser.

Do urządzeń tych dodawane zazwyczaj są pojemniki na odpady oraz wypływający z urządzenia sok. Praktyczny dodatek stanowi również funkcja regulowania gęstości soku.

Sokowirówka z otwartym czy zamkniętym obiegiem – co lepsze?

Otwarty obieg oznacza, że sokowirówka pozbywa się miąższu poprzez wyrzucanie go do specjalnego zbiornika. Aby go oczyścić wystarczy pojemnik jedynie na chwilę odłączyć, wyrzucić zawartość, podłączyć i kontynuować pracę.

Zamknięty obieg sprawia, że masa, z której odciskany jest sok kumuluje się na sitku oraz jego ściankach. Po otwarciu urządzenia i wyczyszczeniu sitka można kontynuować przygotowywanie soku.

Sokowirówka duża czy mała

Duża sokowirówka to duża pojemność zbiorników. Pojemność ta może dochodzić nawet do 3,5l. Sokowirówki o tej pojemności są najlepsze dla dużych rodzin. Dzięki temu nie będzie trzeba się martwić, że przygotujemy zbyt małą ilość soku.

Mała sokowirówka sprawdza się, gdy przygotowujemy soki dla małej liczby osób lub w przypadku, gdy soki przygotowujemy często i sokowirówkę chcemy mieć zawsze pod ręką. Mała sokowirówka szybkoobrotowa pozwala zazwyczaj na przygotowanie 500 mililitrów soku.

sokowirówka wysokoobrotowa - sokinadziendobry.pl
Jakie są opinie o sokowirówkach szybkoobrotowych? Ile kosztują?

Jakie są wady i zalety sokowirówki?

Przy użyciu sokowirówki nie uzyskamy soku z warzyw liściastych czy ziół. Niestety, ich praca w trakcie wyciskania soku jest dość głośna co może być uciążliwe dla osoby korzystającej z urządzenia.

Sokowirówka stanowi najszybszy sposób na uzyskanie dużej ilości soku. Pozwalają one na wyciskanie soku z twardych warzyw i owoców jak marchew czy buraki. Ponadto, jeśli otwór na owoce jest dostatecznie duży to nie musimy kroić składników na sok. Wystarczy je wtedy jedynie dokładnie umyć, co również zaoszczędza nasz czas.

Opinie o sokowirówkach

Ceny sokowirówek są przeważnie niższe od cen wyciskarek, więc ich zakup nie powinien być bolesny dla naszego portfela. Sok otrzymany za pomocą sokowirówki jest czysty i nie zawiera wiele miąższu z owoców i warzyw. Uzyskanie soku o takiej konsystencji jest dla wielu osób zaletą. I niejeden raz zdarza się, że to jaki sok uzyskamy przy pomocy danego urządzenia stanowi dość ważny aspekt podczas zakupu.

Producenci i ceny sokowirówek

Sokowirówki wysokoobrotowe produkują firmy takie jak Adler, Ariete, Blaupunkt, Bosch, Braun, Klarstein, Philips, Russell Hobbs, Saturn, Sencor, Tefal czy Zelmer. Ceny wahają się od około 80 złotych do nawet 12 000 złotych. Rozbieżność w cenach wynika głównie z materiału z jakiego wykonano sokowirówkę oraz jej funkcji dodatkowych.

Więcej o sokowirówkach i przyrządzaniu soków przy ich użyciu usłyszycie w filmiku poniżej:

Czy lubicie pić soki? Czym najczęściej je przygotowujecie?

Dajcie znać w komentarzach.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here